Liczba wyświetleń

niedziela, 1 listopada 2020

Ciasto Orzechowiec

 Witam. Jesień już w pełni, nie lubię tej pory roku, choć z drugiej strony dziękuję jej za orzechy, które uwielbiam ♥️🌰. Dziś podrzucam przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto, wypełnione orzechami 🤤😍

 


 

 

Składniki:

* 220g mąki orkiszowej (może być inna)

* 2 jajka

* 130g erytrolu

* 20g orzechów nerkowca

* 20g orzechów ziemnych

* 40g orzechów laskowych

* 10g pistacji bez łupinek

* 60g orzechów włoskich

* 30g migdałów

* 300ml mleka

* 60g masła

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ 3 kostki gorzkiej czekolady (lub innej ) i pół łyżeczki oleju kokosowego (do polewy)

 



1. Masło rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cynamon i proszek do pieczenia.


3. Wlewamy przestudzone mleko z masłem i dodajemy erytrol.


4. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.


5. Na samym końcu dodajemy naszą mieszankę pokruszonych orzechów.


6. Masę przelewamy do formy. U mnie była to foremka na babkę 👍


7. Pieczemy w 180° ok 45-50min (sprawdzajcie u siebie, ja mam cos z piekarnikiem)

8. Po upieczeniu ciasto studzimy. 

9. Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.

I gotowe 👍 🍰 😋




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz