Witam. Jesień już w pełni, nie lubię tej pory roku, choć z drugiej strony dziękuję jej za orzechy, które uwielbiam ♥️🌰. Dziś podrzucam przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto, wypełnione orzechami 🤤😍
Składniki:
* 220g mąki orkiszowej (może być inna)
* 2 jajka
* 130g erytrolu
* 20g orzechów nerkowca
* 20g orzechów ziemnych
* 40g orzechów laskowych
* 10g pistacji bez łupinek
* 60g orzechów włoskich
* 30g migdałów
* 300ml mleka
* 60g masła
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 3 kostki gorzkiej czekolady (lub innej ) i pół łyżeczki oleju kokosowego (do polewy)
1. Masło rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cynamon i proszek do pieczenia.
3. Wlewamy przestudzone mleko z masłem i dodajemy erytrol.
4. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
5. Na samym końcu dodajemy naszą mieszankę pokruszonych orzechów.
6. Masę przelewamy do formy. U mnie była to foremka na babkę 👍
7. Pieczemy w 180° ok 45-50min (sprawdzajcie u siebie, ja mam cos z piekarnikiem)
8. Po upieczeniu ciasto studzimy.
9. Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
I gotowe 👍 🍰 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz