Witam, trochę czasu mnie nie było ale napływa nowych wyzwań mnie zajął. Bycie mamą na początku trochę bywa skomplikowane 😂 wracam do was, może już nie tak często, ale mam pełno nowych kulinarnych pomysłów 🍰🤔 Dziś Kopiec Kreta w wersji do słoiczka w dodatku legalna 👌
Składniki na 2 porcje:
* 1 średni banan 🍌
* 250g jogurtu naturalnego
* 2 kostki gorzkiej czekolady (możecie dać inna)
°CIASTO° (przepis na babeczkę z kubeczka)
* 60g mąki orkiszowej (może być inna)
* 4 łyżki mleka (u mnie bez laktozy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 4 łyżeczki erytrolu (jeśli chcecie słodsze do więcej)
* 1,5 łyżki kakao
Składniki na ciasto mieszamy w osobnym naczyniu
Średnią miseczkę smarujemy tłuszczem i wlewamy nasze ciasto
Wstawiamy do mikrofalówki na 6-7min na pełnej mocy. Gotowe wyjmujemy ostrożnie, ponieważ miska jest bardzo gorąca. Studzimy na kratce
Wystudzone ciasto rwiemy na malutkie kawałki
Banana kroimy w plasterki, a kostki czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach
Łączymy jogurt z czekoladą
Zaczynamy układać nasz deser. Do średnich słoiczków na spód dajemy trochę pokruszonego ciasta
Układamy po kilka plasterków banana
Wykładamy na to trochę jogurtu i układamy znowu banany
Układamy trochę ciasta i resztę jogurtu. Całość znowu przykrywamy ciastem
I gotowe 🍌👌 przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz