Liczba wyświetleń

niedziela, 22 marca 2020

Mini Kopiec Kreta w słoiczku

Witam, trochę czasu mnie nie było ale napływa nowych wyzwań mnie zajął. Bycie mamą na początku trochę bywa skomplikowane 😂  wracam do was, może już nie tak często, ale mam pełno nowych kulinarnych pomysłów 🍰🤔 Dziś Kopiec Kreta w wersji do słoiczka w dodatku legalna 👌




Składniki na 2 porcje:
* 1 średni banan 🍌
* 250g jogurtu naturalnego
* 2 kostki gorzkiej czekolady (możecie dać inna)

°CIASTO° (przepis na babeczkę z kubeczka)
* 60g mąki orkiszowej (może być inna)
* 4 łyżki mleka (u mnie bez laktozy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 4 łyżeczki erytrolu (jeśli chcecie słodsze do więcej)
* 1,5 łyżki kakao



Składniki na ciasto mieszamy w osobnym naczyniu





Średnią miseczkę smarujemy tłuszczem i wlewamy nasze ciasto



Wstawiamy do mikrofalówki na 6-7min na pełnej mocy. Gotowe wyjmujemy ostrożnie, ponieważ miska jest bardzo gorąca. Studzimy na kratce



Wystudzone ciasto rwiemy na malutkie kawałki



Banana kroimy w plasterki, a kostki czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach



Łączymy jogurt z czekoladą



Zaczynamy układać nasz deser. Do średnich słoiczków na spód dajemy trochę pokruszonego ciasta


Układamy po kilka plasterków banana 


Wykładamy na to trochę jogurtu i układamy znowu banany 


Układamy trochę ciasta i resztę jogurtu. Całość znowu przykrywamy ciastem


I gotowe 🍌👌 przechowujemy w lodówce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz