Liczba wyświetleń

sobota, 5 września 2020

Tarta kukurydziano-jabłkowa

 Witam w te ponure jesienne już dni 🤔🍁 Dziś tak na szybko wpadam z mega smaczna i odchudzona tartą z jabłkami i cynamonem 🍰😋😋



🌡️180°  | ⏱️ ok. 1h

Składniki:

°°Spód°°

* 150g mąki kukurydzianej

* 150g mąki gryczanej

* 200g masła

* 5 łyżek erytrolu (lub innego słodzidła)

* 3 żółtka

°°Nadzienie°°

* 5-6 małych jabłek

* 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka cukru waniliowego + 1 łyżka mąki kukurydzianej

°°Kruszonka°°

* 50g mąki gryczanej

* 50g erytrolu

*50g masła


°CIASTO°

Białka oddzielamy od żółtek


Dodajemy erytrol, masło i mąki. Wyrabiamy ciasto.


 
Gotowe, wstawiamy do lodówki na ok 20min.
 

°NADZIENIE°
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
 

Jabłka posypujemy naszą mieszanką cynamonu, cukru i mąki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód tarty, nakłuwając ja widelcem.


Na gotowy spód układamy nasze jabłka


W misce robimy kruszonkę


Dodatkowo pozostałe białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z kruszonką. Wykładamy całość na górę naszej tarty.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180° i pieczemy ok 20-25min 👍. Wykładamy tartę do ostygnięcia.


I gotowe 👍





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz