Liczba wyświetleń

poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Jogurtowiec na zimno

 Witam, jeszcze trochę lata przemycam w ciastach. Za oknem typowa jesień chyba już nadeszła 😱😭 zdecydowanie nie lubię takiej pogody. Ale ciasto polecam, bo jest szybciutkie i mega,mega smaczne 💓🍰

 


Składniki na blaszkę o średnicy 26cm:
* 2kg jogurtu greckiego
* 7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ok 60-70ml wody
* 100g cukru pudru (lub innego słodzidła)
* Trochę rodzynek (nie musicie dawać,jeśli nie lubicie)
* Ok 20 biszkoptów (szukajcie tych bez oleju palmowego 👍 i syropu glukozowo-fruktozowego 👍 (w miarę ok są te z Lidla)
* 1 Galaretka przezroczysta lub jaka wolicie 
* Owoce na górę (u mnie były to borówki)


1. Na spód tortownicy układamy biszkopty.
2. Jogurty greckie przekładamy do miski, ubijamy z cukrem pudrem.
3. Żelatynę rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie. Dodajemy potem do masy ubijając.
4. Jeśli chcecie dodajemy rodzynki.
5. Masę wylewamy na biszkopty, borówki układamy na górze i wstawiamy do lodówki aby masa stężała (ok. 3-4h)
6. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Na gotową masę wylewamy galaretkę i wstawiamy ponownie do lodówki.
8. Po stężeniu galaretki ciasto jest gotowe 👍 


* Jeśli lubicie słodsze desery proponuję więcej dosłodzić , musicie próbować masę :)




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz