Hej kochani! Święta już niedługo! Postanowiłam zrobić pierniczki z nadzieniem oblane czekoladą, czyli zdrowa opcja znanych alpejskich pierniczków. Wyszły mega! Myślę że przed świętami jeszcze zrobię z 2 partię, bo nie wytrzymają 😂😂
Składniki na ok 30 szt :
* 2 jajka
* 200g miodu
* 80g masła
* 3 łyżeczki przyprawy do piernika
* 360g mąki orkiszowej (może być inna)
+ Marmolada lub konfitura
+ Czekolada mleczna lub gorzka jaka wolicie
Do miski dodajemy miód, masło i jajka
Dodajemy przyprawy do piernika, mąkę i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 15min
Ciasto wałkujemy troszkę grubiej niż na zwykle Pierniczki, wykrawaniu serduszka i układamy trochę marmolady lub konfitury. Ważne aby ciasto nie było mocno zasypane mąka wtedy dobrze nam się sklei
Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20min
Po wystygnięciu rozpuszczamy czekoladę i oblewany pierniczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz