Liczba wyświetleń

niedziela, 12 stycznia 2020

Amerykany

Witam was po krótkiej przerwie, przepraszam za nieobecność ale końcówka ciąży daje mi powoli w kość ;) Dziś podrzucam przepis na popularne Amerykany. Uwielbiam je choć trochę zapach amoniaku podczas pieczenia jest uciążliwy, ale zapewniam was, że po upieczeniu i wystudzeniu ich na kratce nic nie czuć :)




Składniki na ok 12-15 szt

* 330ml mleka
* 3 jajka
* 500g mąki orkiszowej (może być pszenna)
* 190g erytrolu (może być zwykły cukier)
* 120g masła
* 2 łyżeczki amoniaku

+ cukier puder 
+ sok z cytryny


Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia


Jajka roztrzepujemy z mlekiem


Dodajemy mąkę, erytrol i amoniak



Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być troszkę gęste


Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po 2 łyżki masy (zostawiamy bardzo duże odstępy ponieważ ciasto w piekarniku podwoi swoją objętość)



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 15-20min. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciastka i wykładamy na kratkę aby ostygły (zapach amoniaku zniknie)


Gotowe i ostudzone Amerykany lukrujemy i zostawiamy do wyschnięcia lukru



Moje nie wyszły idealnie okrągłe, ponieważ zostawiłam ciut za mało miejsca na blaszce i połączyły się niektóre ;) Ale i tak są bardzo smaczne :)


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz