Liczba wyświetleń

sobota, 26 stycznia 2019

Pączki z marmoladą

Witam 😋 coś ostatnio naszło mnie na pączki, został mi olej z poprzednich więc będą tradycyjne z marmoladą i lukrem 💗💗  poniżej kaloryczność i jak zwykle porównanie ze sklepowym wyrobem 👏


Ok. 65g / 180kcal  ~  70g / 292kcal
Węglowodany:  31g  ~  43,5g
Tłuszcz:  1,9g  ~  10,9g
Tłuszcze nasycone:  0,8g  ~  5,3g
Białko:  4,6g  ~  5,3g
Błonnik:  0,15g  ~  1,1g




Składniki na ok 25szt (po ok 65g):

* 250ml mleka
* 1kg mąki tortowej
* 50g drożdży
* Szczypta soli
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 jajko
* 4 żółtka
* 2 łyżki spirytusu lub wódki
* 4 łyżki masła 

+ Olej do smażenia
+ Marmoladą 
+ Cukier puder i sok z cytryny na lukier




Robimy rozczyn , do miseczki wlewamy podgrzane mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki ( odejmujemy z całej puli produktów) i odstawiamy na 20min w ciepłe miejsce



Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy sól i cukier waniliowy



Do osobnej miski wbijamy jajko i nasze żółtka z cukrem i ucieramy




Do mąki dodajemy nasz rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką



Wlewamy nasze jajka i wyrabiamy ciasto (robotem robiłam to ok 12min)





Podczas wyrabiania dodajemy spirytus i miękkie masło



Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu zagniataniu je na nowo aby pozbyć się pęcherzyków powietrza





Odrywamy kawałki ciasta (ja każdy ważyłam po ok 65g) i formujemy kulki delikatnie spłaszczając. Układamy je na ściereczce i przykrywamy do wyrośnięcia na ok 30min




Rozgrzewamy olej w garnku i układamy nasze pączki. Czekamy aż zbrązowieją i przewracamy je na drugą stronę. Odsączamy od oleju (ja wykładam na ściereczkę a potem na kratkę)





Po usmażeniu nadziewamy nasze pączki marmoladą 





Na końcu lukrujemy ( ja dodaję na oko zawsze ok 5 łyżeczek cukru pudru, ciutke wody i odrobiną soku z cytryny, lukier ma być w miarę gęsty )

 


Można wcinać ! 👌😋😋


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz