Hej! Kto z was lubi pączki Wiedeńskie? Ja je uwielbiam i raz na jakiś czas pozwalam sobie na małe co nie co 😉 Sklepowe paczki są smaczne ale ostatnio odniosłam wrażenie że są bardziej nadmuchane niz usmażone. Podrzucam wam przepis na domowe szybkie pączki. Poniżej zestawienie kaloryczności (na czerwono sklepowy) 👍😋
Ok. 28g = 89kcal ~ 30g =120kcal
Węglowodany - 7,1g ~ 18g
Tłuszcz - 5,02g ~ 5,4g
Białko - 1,9g ~ 1,0g
Składniki: ( u mnie na ok 21 szt)
* 260ml wody
* 200g mąki pszennej
* 100g masła
* Szczypta soli
* 4 jajka
+ Olej do smażenia
+ Na lukier : 80g cukru pudru i sok z cytryny
+ Papier do pieczenia pocięty na kwadraty
+ Rękaw albo szpryca
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Zagotowujemy
Zmniejszamy ogień i szybkim ruchem dodajemy przesianą mąkę szybko ucierając. Masę odstawiamy do ostygnięcia
Do przestudzoną masy dodajemy jajka i łączymy mikserem lub bardzo mocno ubijaczka aż masa się ładnie połączy
Do garnka wlewamy olej i czekamy aż będzie gorący. Na kawałki papieru wyciskamy z rękawa okręgi (ja robię pączki w mniejszej wersji zawsze )
Na rozgrzany olej układamy nasze gniazdka do góry nogami, trzymając za róg papieru (uważamy aby się nie poparzyć) i czekamy aż delikatnie sam odejdzie , można sobie pomóc patyczkiem
Smażymy paczki aż zarumienią się i obracamy na drugą stronę
Pączki wykładamy na ręcznik lub papier aby tłuszcz się odsączył
Gotowe układamy na kratce i przygotowujemy polewę (ja mieszam cukier puder i odrobinę soku z cytryny) i polewamy nasze pączki. Czekamy do zastygniecia i gotowe 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz