Liczba wyświetleń

czwartek, 24 stycznia 2019

Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

Hej! Kto z was lubi pączki Wiedeńskie? Ja je uwielbiam i raz na jakiś czas pozwalam sobie na małe co nie co 😉 Sklepowe paczki są smaczne ale ostatnio odniosłam wrażenie że są bardziej nadmuchane niz usmażone. Podrzucam wam przepis na domowe szybkie pączki. Poniżej zestawienie kaloryczności (na czerwono sklepowy) 👍😋


Ok. 28g = 89kcal  ~  30g =120kcal

Węglowodany -  7,1g  ~  18g
Tłuszcz -  5,02g  ~  5,4g
Białko -  1,9g  ~  1,0g 




Składniki: ( u mnie na ok 21 szt)

* 260ml wody
* 200g mąki pszennej
* 100g masła
* Szczypta soli
* 4 jajka

+ Olej do smażenia
+ Na lukier : 80g cukru pudru i sok z cytryny
+ Papier do pieczenia pocięty na kwadraty
+ Rękaw albo szpryca




Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Zagotowujemy



Zmniejszamy ogień i szybkim ruchem dodajemy przesianą mąkę szybko ucierając. Masę odstawiamy do ostygnięcia




Do przestudzoną masy dodajemy jajka i łączymy mikserem lub bardzo mocno ubijaczka aż masa się ładnie połączy



Do garnka wlewamy olej i czekamy aż będzie gorący. Na kawałki papieru wyciskamy z rękawa okręgi (ja robię pączki w mniejszej wersji zawsze ) 



Na rozgrzany olej układamy nasze gniazdka do góry nogami, trzymając za róg papieru (uważamy aby się nie poparzyć) i czekamy aż delikatnie sam odejdzie , można sobie pomóc patyczkiem




Smażymy paczki aż zarumienią się i obracamy na drugą stronę



Pączki wykładamy na ręcznik lub papier aby tłuszcz się odsączył



Gotowe układamy na kratce i przygotowujemy polewę (ja mieszam cukier puder i odrobinę soku z cytryny) i polewamy nasze pączki. Czekamy do zastygniecia i gotowe 😉





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz