Liczba wyświetleń

wtorek, 22 stycznia 2019

Mleczna Kanapka

Hej wszystkim! Za oknem mróz więc trzeba sobie umilać dni 😉 dziś odtworzyłam dla was wersje Mlecznej Kanapki od Kinder. Jak wiadomo jest to super opcja przekąski, ale czy faktycznie taka świetna?! Otóż ten kto nie czyta składów nie wie, że w tej malutkiej kanapce jest zaraz na drugim miejscu olej palmowy, cukier, substancje spulchniające i aromaty. Czyli cała zbędna gamma 👎👎  Po takiej kanapce jak wiadomo nadal byśmy coś przekasili...moja wersja jest bardziej zbita, więc śmiało najemy się taką kanapka 👏👏  poniżej zestawienie kanapek na 100g (na czerwono oryginał)



100g / 240kcal ~  100g / 422kcal

Tłuszcz  10,3g ~ 27,9g
Nasycone  3,9g ~ 16,6g
Węglowodany  28,2g ~ 34g
Cukry  6,5g ~ 29,5g
Białko  9,9g ~ 7,9g





Składniki (na 10 batoników):

> BISZKOPT:

* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy 
* 3 łyżki miodu
* 200ml mleka 
* 150g mąki ryżowej
* 80g mąki orkiszowo tortowej
* 2 łyżeczki kakao
( Ciasto dajemy albo na mniejszą blaszkę i przecinamy na pół, albo na większą i ew podwajamy ilość ciasta)

> MASA:

* 125g mascarpone
* 250g twarogu
* 2 łyżki miodu
* 90ml mleka
* 4 łyżki soku z cytryny
* 40g cukru pudru
* 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody




BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek



Dodajemy olej, kakao i miód





Dokładnie mieszamy i dodajemy mąki



Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy






Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 30min (zależy jak wysokie ciasto mamy, ja miałam większą blaszkę więc krócej)



Upieczone zostawiamy do ostygnięcia (obkrawamy górę, chyba że większe mamy to przecinamy na pół)



MASA:

W misce łączymy mascarpone z twarogiem



Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy na bok



Do serów dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę



Dodajemy żelatynę i odstawiamy do stężenia






Nasz biszkopt kroimy na mniejsze kanapki



Smarujemy nasze Kanapki masą wykończając ładnie boki 




Przechowujemy w lodówce 👌😍😍


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz