Hej wszystkim! Za oknem mróz więc trzeba sobie umilać dni 😉 dziś odtworzyłam dla was wersje Mlecznej Kanapki od Kinder. Jak wiadomo jest to super opcja przekąski, ale czy faktycznie taka świetna?! Otóż ten kto nie czyta składów nie wie, że w tej malutkiej kanapce jest zaraz na drugim miejscu olej palmowy, cukier, substancje spulchniające i aromaty. Czyli cała zbędna gamma 👎👎 Po takiej kanapce jak wiadomo nadal byśmy coś przekasili...moja wersja jest bardziej zbita, więc śmiało najemy się taką kanapka 👏👏 poniżej zestawienie kanapek na 100g (na czerwono oryginał)
100g / 240kcal ~ 100g / 422kcal
Tłuszcz 10,3g ~ 27,9g
Nasycone 3,9g ~ 16,6g
Węglowodany 28,2g ~ 34g
Cukry 6,5g ~ 29,5g
Białko 9,9g ~ 7,9g
Składniki (na 10 batoników):
> BISZKOPT:
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
* 3 łyżki miodu
* 200ml mleka
* 150g mąki ryżowej
* 80g mąki orkiszowo tortowej
* 2 łyżeczki kakao
( Ciasto dajemy albo na mniejszą blaszkę i przecinamy na pół, albo na większą i ew podwajamy ilość ciasta)
> MASA:
* 125g mascarpone
* 250g twarogu
* 2 łyżki miodu
* 90ml mleka
* 4 łyżki soku z cytryny
* 40g cukru pudru
* 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek
Dodajemy olej, kakao i miód
Dokładnie mieszamy i dodajemy mąki
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 30min (zależy jak wysokie ciasto mamy, ja miałam większą blaszkę więc krócej)
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia (obkrawamy górę, chyba że większe mamy to przecinamy na pół)
MASA:
W misce łączymy mascarpone z twarogiem
Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy na bok
Do serów dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę
Dodajemy żelatynę i odstawiamy do stężenia
Nasz biszkopt kroimy na mniejsze kanapki
Smarujemy nasze Kanapki masą wykończając ładnie boki
Przechowujemy w lodówce 👌😍😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz