Hej, podrzucam was przepis na szybką pastę do kanapek z awokado i jajek. Idealne połączenie i bardzo sycące, a przy tym ma wiele składników odżywczych.
**Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, zawiera również potas, który obniża ciśnienie krwi. Ma również kwasy tłuszczowe Omega-9 (sięgają ok 20-30% owocu), Omega-3 i Omega-6. Świetną opcją jest połączenia awokado z pomidorem, który dzięki likopenowi przyswaja go 4-razy więcej w owym połączeniu. Zawiera również sporo witamin C, E i A, które mają działanie przeciwnowotworowe.
**Jajka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te które organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne. Dwa jajka o masie 58g pokrywają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy. Prócz tego jajka zawierają lecytynę i kwasy Omega-3, które pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
Podsumowując pasta jest bombą witaminową i genialnym połączeniem dwóch extra produktów, które są niezbędne w naszej kuchni ;)
Składniki:
* 1 dojrzałe awokado
* 3 jajka ugotowane na twardo
* sól,pieprz i papryka mielona słodka
Jajka gotujemy na twardo (ja użyłam do tego naszego jajowara)
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wyjmuje miąższ (najlepiej łyżeczką)
Awokado blendujemy/ można też widelcem rozdusić
Gotowe przyprawiamy
Jajka obieramy ze skorupek i rozduszamy widelcem na drobno
Wszystko razem mieszamy i możemy jeszcze ciut przyprawić
Gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz