Liczba wyświetleń

sobota, 27 października 2018

Pasta z awokado i jajek

Hej, podrzucam was przepis na szybką pastę do kanapek z awokado i jajek. Idealne połączenie i bardzo sycące, a przy tym ma wiele składników odżywczych.

**Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, zawiera również potas, który obniża ciśnienie krwi. Ma również kwasy tłuszczowe Omega-9 (sięgają ok 20-30% owocu), Omega-3 i Omega-6. Świetną opcją jest połączenia awokado z pomidorem, który dzięki likopenowi przyswaja go 4-razy więcej w owym połączeniu. Zawiera również sporo witamin C, E i A, które mają działanie przeciwnowotworowe.

**Jajka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te które organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne. Dwa jajka o masie 58g pokrywają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy. Prócz tego jajka zawierają lecytynę i kwasy Omega-3, które pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi.

Podsumowując pasta jest bombą witaminową i genialnym połączeniem dwóch extra produktów, które są niezbędne w naszej kuchni ;) 



Składniki:

* 1 dojrzałe awokado
* 3 jajka ugotowane na twardo
* sól,pieprz i papryka mielona słodka 


 Jajka gotujemy na twardo (ja użyłam do tego naszego jajowara)


Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wyjmuje miąższ (najlepiej łyżeczką)


Awokado blendujemy/ można też widelcem rozdusić


Gotowe przyprawiamy



Jajka obieramy ze skorupek i rozduszamy widelcem na drobno



Wszystko razem mieszamy i możemy jeszcze ciut przyprawić


Gotowe ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz