Witam, siedzę w domu i dostaję kręćka ;) a tak poważanie, odpoczywam sobie (uroki kontuzji) i rozmyślam nad nowymi przepisami ;) Dziś podrzucam wam bardzo prosty przepis na domowe masło orzechowe, które możemy wykonać z każdego rodzaju orzechów jakie posiadacie. Ja wybrałam orzechy włoskie, których mam nadmiar ;)
Składniki na średni słoiczek:
* 250g orzechów włoskich (mogą być inne)
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki oliwy
* 100ml wody
Orzechy wrzucamy do blendera i resztę składników. Miksujemy na drobną paćkę, dodałam wodę aby ciut łatwiej było je zblendować. W smaku nie czuć rozwodnienia masy
Z 250g orzechów włoskich uzyskałam 370g masła orzechowego, które również nadaje się do deserów czy ciast ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz