Liczba wyświetleń

niedziela, 26 sierpnia 2018

Ciasto dyniowe z bakaliami

Sezon na dynie rozpoczęty, choć z jednej strony przykra wiadomość bo jesień mamy za pasem, ale cóż :) wiecznie upałów niestety nie będzie, choć jak dla mnie mogłyby trwać cały czas. Dziś podrzucam przepis na ciasto dyniowe z bakaliami, idealnie wilgotne dzięki musowi z dyni.




 Składniki:

* 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
* szklanka cukru
* 1 łyżeczka kako
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* bakalie (u mnie śliwki suszone 20g, żurawina suszona 40g, rodzynki 60g, trochę orzechów) 
* dynia (moja miała 1,3kg)
* 200ml mleka
* czekolada do zrobienia polewy

 Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy mleko i wstawiamy na mały ogień pod przykryciem aby dynia zmiękła


Gotową dynię blendujemy na gładką masę


W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon


Mieszamy, dodajemy olej oraz jajka



Mieszamy, dodajemy gotową i przestudzony mus dyniowy


Całość dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie


Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia


Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy nasze ciasto i pieczemy ok 60min

Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą


I gotowe ;)

* Ciasto może wyglądać jakby był zakalec, ale to sprawa musu z dyni i bakali. Ciasto jest jak najbardziej upieczone a w dodatku przyjemnie wilgotne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz