Sezon na dynie rozpoczęty, choć z jednej strony przykra wiadomość bo jesień mamy za pasem, ale cóż :) wiecznie upałów niestety nie będzie, choć jak dla mnie mogłyby trwać cały czas. Dziś podrzucam przepis na ciasto dyniowe z bakaliami, idealnie wilgotne dzięki musowi z dyni.
Składniki:
* 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
* szklanka cukru
* 1 łyżeczka kako
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* bakalie (u mnie śliwki suszone 20g, żurawina suszona 40g, rodzynki 60g, trochę orzechów)
* dynia (moja miała 1,3kg)
* 200ml mleka
* czekolada do zrobienia polewy
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy mleko i wstawiamy na mały ogień pod przykryciem aby dynia zmiękła
Gotową dynię blendujemy na gładką masę
W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon
Mieszamy, dodajemy olej oraz jajka
Całość dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie
Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy nasze ciasto i pieczemy ok 60min
Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą
I gotowe ;)
* Ciasto może wyglądać jakby był zakalec, ale to sprawa musu z dyni i bakali. Ciasto jest jak najbardziej upieczone a w dodatku przyjemnie wilgotne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz