Składniki na dwie pizze:
* 500 g mąki u mnie typ "00" ale można śmiało dać "450"
* 200 ml letniej wody
* 7g drożdży suszonych
* 2,5 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oliwy z oliwek (ja nie miałam dałam olej Oliwier)
Wodę, drożdże i cukier mieszamy energicznie w naczyniu i pozostawiamy na 2-3min aby urosło
Do osobnej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i oliwę. Mieszamy aby porobiły się grudki.
Dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy ciasto. W robocie zajęło mi to ok 6min, ręcznie może być dłużej. Ciasto ma być plastyczne (jeśli zagniatamy ręcznie najlepszą metodą jest zagniatanie ciasta do środka, wtedy będzie bardziej sprężyste)
Wyrobione ciasto wkładamy do miski natłuszczonej olejem, górę ciast również smarujemy niewielką ilością oleju aby nie ściągnęło sie, przykrywamy ściereczką (ja przykryłam w połowie dodatkowo folią spożywczą i na to ściereczka) i odstawiamy do wyrośnięcia. Moje ciasto leżakowało ok 2,5h ale można krócej ;) nie raz leżakuje po 1h czy 1,5h i z własnego doświadczenia wiem że właśnie te 1,5h jest optymalnym czasem. Ciasto staje się wtedy pulchniutkie
Gotowe ciasto rozwałkowujemy albo rozciągamy dłońmi na pożądany kształt
Układamy na blaszce, jeśli nie macie takiej do pizzy wystarczy ułożyć na papierze do pieczenia i na zwykłą blachę, ew może być też forma okrągła do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym
(użyłam koncentratu pomidorowego + przyprawy)
Układamy ulubione składniki(u nas były to pieczarki,salami, krewetki,papryka i oliwki zielone)
Gotową pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, na ok 10min (trzeba sprawdzać czy brzegi się zarumieniły)
Przekładamy na talerzyk i gotowe :) można delektować się pizza na średnim , chrupiącym spodzie :)
Przepis na sos czosnkowy:
* 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki majonezu
* 1 duży ząbek czosnku
*trochę pieprzu i koperku
Całość razem mieszamy i gotowe :) Lepiej smakuje kiedy wcześniej go przyrządzimy i swoje odstoi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz