Liczba wyświetleń

sobota, 23 stycznia 2021

Torcik serce

Witam, do kawki dziś zapraszam na Torcik z mirror glaze :) 


Składniki:

>BISZKOPT<
* 2 jajka
* 68g cukru
* 50g mąki orkiszowej 
* 22g mąki ziemniaczanej

>ŻELKA<
* 450g truskawek mrożonych
* 3 łyżeczki żelatyny
* 4 łyżeczki cukru

>KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY<
* 250g mascarpone
* 100g białej czekolady
* 1 łyżka cukru
* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie

>POLEWA LUSTRZANA<
* 125g czekolady białek
* 75ml wody
* 100g cukru
* 10g żelatyny rozpuszczonej w wodzie
* barwnik
* 100g mleka skondensowanego słodzonego
 

 

 1. Biszkopt robimy wg standardowego przepisu na biszkopt :) Ja robiłam w blaszce serce, ale możecie zrobić w innej, zależy jaki tort robicie :)
 



 2. Truskawki rozmrażamy w garnuszku, dodajemy cukier. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładką masę z żelatyną i odstawiamy do przestudzenia. Wylewamy do formy, wstawiamy do lodówki aby masa stężała , wycinamy potrzebny kształt i gotowe ;)
 


 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier, mascarpone i żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.
 


 4. Do formy wkładamy odrobinę kremu, na to żelka truskawkowa, wypełniamy kremem. Układamy biszkopt i wykładamy resztę kremu. Wkładamy do zamrażalki, najlepiej na całą noc.
 


 5. Robimy polewę lustrzaną. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, dodajemy mleko skondensowane. Zalewamy nią białą czekoladę i dodajemy barwnik. Całość blendujemy. Polewę przelewamy przez sitko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy od góry folią spożywczą aby polewa wystygła i nie utworzył się kożuch. Ustawiamy blaszkę wyłożoną folią, ustawiamy wysoki pojemnik, wykładamy na nie nasze zmrożone ciasto i polewamy  (moje ciasto tym razem nie było mocno zmrożone, wiec polewa nie wyszła taka lustrzana).
 


 Przechowujemy w lodówce :)
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz