Liczba wyświetleń

niedziela, 17 maja 2020

Deser Raffaello ze słoiczka

Witam w tą słoneczną niedzielę 🤗💓. Dziś przychodzę do was z szybkim deserkiem, który możecie zabrać ze sobą w podróż lub do pracy/szkoły. Ekspresowe Raffaello 💞 w dodatku zdrowe i mega smaczne 😋😋



⏰ ok. 25min
Składniki (u mnie na dwa słoiczki o pojemności 520g )
∆CIASTO∆
* 50g mąki kukurydzianej (może być inna)
* 4 łyżki mleka
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki erytrolu (lub cukru)
* 2 łyżeczki cukru migdałowego
* 15g zmielonych migdałów

∆MASA∆
* 250g twarogu chudego
* 150g jogurtu naturalnego
* 30g wiórek kokosowych
* Kilka kropel aromatu kokosowego (jeśli nie macie można pominąć lub dać migdałowy)
* Trochę syropu migdał-kokos (lub jeśli nie macie to z 4 kostki białej czekolady rozpuścić i dodać,u mnie zabrakło 🙈)
* 30g wiórek kokosowych


Do pojemnika wbijamy jajka i dodajemy mleko


Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy




Naczynie smarujemy olejem lub sprayem.Wlewamy masę do naczynia lub miseczki jak wolicie 



Wstawiamy do mikrofalówki na pełną moc na 6min. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie naczynie,które jest bardzo gorące. Wyjmujemy ciasto na kratkę aby ostygło.



Wszystkie składniki na masę blendujemy (prócz wiórek kokosowych)




Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy (jeśli jest masa dla was za mało słodka, dodajcie cukru lub więcej czekolady czy syropu)


Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy znów na pół i kruszyny do słoików



Wykładamy trochę masy, kolejna część ciasta dzielimy na 4 kawałki. Dwa kruszymy do słoika, przykrywamy masa i na sam koniec kolejna warstwa ciasta. Górę posypujemy wiórkami kokosowymi.



Gotowe 👍 przechowujemy w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz