Witam :) dziś naszła mnie ochota na sernik na zimno i oto jest z dodatkiem mascarpone,na delikatnym kruchym spodzie z truskawkowym musem 💓 no mega!
Składniki:
°SPÓD°
* 200g płatków owsianych
* 2 łyżki kakao
* 50g masła orzechowego
* 20g miodu
* Odrobina wody
°MASA°
* 500g twarogu
* 500g mascarpone
* 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 70ml wody
* 150g erytrolu
* 240ml mleka
°MUS°
* 250g truskawek mrożonych
* 3 łyżki erytrolu
* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
**Składniki są na tortownicę 26cm
*SPÓD*
Płatki owsiane mielimy na drobniejsze, ja w tym celu wykorzystałam młynek do kawy 👍
Dodajemy kakao, masło orzechowe, miód i wodę. Mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
Blaszkę wykładamy do lodówki na ok 20min
*MASA*
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Twaróg blendujemy z mascarpone, erytrolem i mlekiem i dodajemy żelatynę
Masę wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki aby stężała
*MUS*
Truskawki wstawiamy na mały ogień do garnka aby się rozmroziły , po zagotowaniu dodajemy erytrol i żelatynę. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i blendujemy
Przestudzony mus wylewamy na nasza masę i wstawiamy do lodówki aby całość stężała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz