Liczba wyświetleń

sobota, 25 kwietnia 2020

Sernik mascarpone

Witam :) dziś naszła mnie ochota na sernik na zimno i oto jest z dodatkiem mascarpone,na delikatnym kruchym spodzie z truskawkowym musem 💓 no mega! 




Składniki: 
°SPÓD°
* 200g płatków owsianych
* 2 łyżki kakao
* 50g masła orzechowego
* 20g miodu
* Odrobina wody 

°MASA°
* 500g twarogu
* 500g mascarpone
* 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 70ml wody
* 150g erytrolu
* 240ml mleka

°MUS°
* 250g truskawek mrożonych 
* 3 łyżki erytrolu
* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie

**Składniki są na tortownicę 26cm


*SPÓD*

Płatki owsiane mielimy na drobniejsze, ja w tym celu wykorzystałam młynek do kawy 👍



Dodajemy kakao, masło orzechowe, miód i wodę. Mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia





Blaszkę wykładamy do lodówki na ok 20min



*MASA*

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie


Twaróg blendujemy z mascarpone, erytrolem i mlekiem i dodajemy żelatynę



Masę wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki aby stężała




*MUS*

Truskawki wstawiamy na mały ogień do garnka aby się rozmroziły , po zagotowaniu dodajemy erytrol i żelatynę. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i blendujemy


Przestudzony mus wylewamy na nasza masę i wstawiamy do lodówki aby całość stężała 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz