Liczba wyświetleń

wtorek, 24 marca 2020

Proziaki

Witam! Dziś wpadam ze znanymi chlebkami sodowymi z Podkarpacia czyli Proziakami 💓 dla mnie idealna opcja na śniadanie/kolację czy przekąsek. Idealnie smakują na słodko z dżemem ale też na wytrawnie 😍👌


Składniki: 
* 500g mąki orkiszowej (może być inna)
* 250ml maślanki / kefiru
* 1 jajko
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól , cukier i jajko




W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z sodą. Łączymy wszystko razem i wyrabiamy ciasto.




Ciasto odstawiamy na 20-30min. Po tym czasie rozwalkowujemy je , wykrawamy szklanką kółka



Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu pod przykryciem z każdej strony.



I gotowe 👍




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz