Witam! Dziś wpadam ze znanymi chlebkami sodowymi z Podkarpacia czyli Proziakami 💓 dla mnie idealna opcja na śniadanie/kolację czy przekąsek. Idealnie smakują na słodko z dżemem ale też na wytrawnie 😍👌
Składniki:
* 500g mąki orkiszowej (może być inna)
* 250ml maślanki / kefiru
* 1 jajko
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól , cukier i jajko
W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z sodą. Łączymy wszystko razem i wyrabiamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na 20-30min. Po tym czasie rozwalkowujemy je , wykrawamy szklanką kółka
Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu pod przykryciem z każdej strony.
I gotowe 👍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz