Liczba wyświetleń

niedziela, 17 listopada 2019

Brownie z buraka

Witam w tą piękną słoneczną niedzielę 😁 dziś podrzucam przepis na mocno czekoladowe Brownie z buraka i daktyli. Nie czuć wcale smaku naszego głównego składnika 👍 




Składniki na średnią blaszkę:

* 100g daktyli
* 1 większy burak
* 1 jajko
* 3 łyżki kakao
* 4 łyżki erytrolu lub cukru
* 150g mąki orkiszowej
* Kilka kropel aromatu czekoladowego (można pominąć)
* Pół tabliczki gorzkiej czekolady lub deserowej (z dobrym składem, polecam te z Lidla)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Buraka gotujemy w skórce aż do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby się pomoczyły 


Gotowego buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, które będziemy blendowac wraz daktylami (odlewamy od nich połowę wody)





Masę przekładamy do miski. Dodajemy jajko, kakao, proszek, cukier i kawałki czekolady





Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Blachę wysmarować masłem lub olejem i wylewamy ciasto


Na górę możemy dodać pozostałe kostki czekolady, które po upieczeniu można rozsmarować i powstanie w ten sposób polewa.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto (jeśli dodaliscie kostki czekolady jak ja to rozsmarowujemy je po powierzchni) i odstawiamy do ostygnięcia


I gotowe 👍


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz