Hej! Podrzucam szybka opcje zamknięcia lata w słoikach czyli domowy przecier/passata pomidorowa 👍 szybki w wykonaniu i idealny do zupy czy sosów 👏
Składniki:
* 3kg pomidorów
* 1 łyżka soli
* Łyżeczka cukru
* Trochę pieprzu
Pomidory nacinamy delikatnie od góry i zalewamy wrzątkiem aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je (uważamy bo są gorące) i obieramy ze skórki. Kroimy na cząstki, usuwamy szypułki
Gotujemy pod przykryciem ok 20min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko
Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy w zależności jak gęsty chcemy przecier (wszystko również zależy od pomidorów jakich użyliśmy. U mnie były różne więc przecier jest bardziej wodnisty, ale akurat przyda się do zupy czy baza do sosu 👍) ja swój gotowałam 40min i uzyskałam 1,5l przecieru
Gotowy przecier rozlewamy do wyparzonych słoików , zakręcamy porządnie i odwracamy do góry nogami. Zakrywamy ściereczką i czekamy aż słoiki całkowicie ostygną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz