Hej ! Sezon na przetwory w pełni trwa! 😁 Dziś podrzucam pomysł na mega smaczny, zdrowy i obłędny ketchup z kabaczka, który również można wykorzystać jako bazę do sosu 👍
Składniki:
* 1kg kabaczka obranego
* 1 duża czerwona papryka
* 2 średnie cebule
* Pół szklanki cukru
* 7 łyżek octu
* Przyprawy wg uznania ( u mnie sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, oregano)
* 100ml wody
* 500ml przecieru pomidorowego
Kabaczka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda, kroimy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w piora
Cebulę podsmażany chwilę na maśle w duzym garnku. Dodajemy kabaczka i paprykę. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 20-30mkn do miękkości kabaczka
Po chwili dodajemy przecier, cukier, ocet i gotujemy jeszcze chwilę
Całość blendujemy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu aż woda odparuje. Doprawiamy wg uznania
Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, jeśli uznacie że jest zbyt wodnisty można dodać trochę zasmażki, która podbije smak. Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami aż się zawekują
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz