Liczba wyświetleń

piątek, 23 sierpnia 2019

Ketchup / sos z kabaczka

Hej ! Sezon na przetwory w pełni trwa! 😁 Dziś podrzucam pomysł na mega smaczny, zdrowy i obłędny ketchup z kabaczka, który również można wykorzystać jako bazę do sosu 👍 




Składniki:

* 1kg kabaczka obranego
* 1 duża czerwona papryka
* 2 średnie cebule
* Pół szklanki cukru
* 7 łyżek octu
* Przyprawy wg uznania ( u mnie sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, oregano)
* 100ml wody
* 500ml przecieru pomidorowego





Kabaczka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki



Paprykę myjemy, usuwamy gniazda, kroimy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w piora




Cebulę podsmażany chwilę na maśle w duzym garnku. Dodajemy kabaczka i paprykę. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 20-30mkn do miękkości kabaczka





Po chwili dodajemy przecier, cukier, ocet i gotujemy jeszcze chwilę 




Całość blendujemy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu aż woda odparuje. Doprawiamy wg uznania





Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, jeśli uznacie że jest zbyt wodnisty można dodać trochę zasmażki, która podbije smak. Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami aż się zawekują 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz