Liczba wyświetleń

czwartek, 11 lipca 2019

Eklery z budyniem

Hej! Dziś podrzucam przepis na eklery z masą budyniowo-śmietanową 😁 coś innego a w dodatku szybkiego 👍




Składniki:
* 1 szklanka wody (300ml)
* 1 szklanka mąki orkiszowej (180g)
* 5 jajek
* 120g masła 

°MASA°
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego
* 1 opakowanie bitej śmietany
* Mleko

+ Czekolada rozpuszczoną 





Do garnka wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści


Dodajemy wodę i gotujemy


Dodajemy mąkę i ubieramy drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski aby masa wystygła




Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy




Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę



U mnie wyszły bardziej płaskie więc złożyłam eklera z dwóch części ciasta :) . Pieczemy w 200 stopniach ok 25min



°MASA°

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu


Czekamy aż budyń ostygnie. Śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu


Śmietanę ubijamy razem z budyniem





Łączymy eklerki w pary (u mnie wyszło ich 7szt) , górę smarujemy rozpuszczoną czekoladą



Układamy masę i przykrywamy czekoladowa góra 👍

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz