Hej! Dziś podrzucam przepis na eklery z masą budyniowo-śmietanową 😁 coś innego a w dodatku szybkiego 👍
Składniki:
* 1 szklanka wody (300ml)
* 1 szklanka mąki orkiszowej (180g)
* 5 jajek
* 120g masła
°MASA°
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego
* 1 opakowanie bitej śmietany
* Mleko
+ Czekolada rozpuszczoną
Do garnka wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści
Dodajemy wodę i gotujemy
Dodajemy mąkę i ubieramy drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski aby masa wystygła
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę
U mnie wyszły bardziej płaskie więc złożyłam eklera z dwóch części ciasta :) . Pieczemy w 200 stopniach ok 25min
°MASA°
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Czekamy aż budyń ostygnie. Śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu
Śmietanę ubijamy razem z budyniem
Łączymy eklerki w pary (u mnie wyszło ich 7szt) , górę smarujemy rozpuszczoną czekoladą
Układamy masę i przykrywamy czekoladowa góra 👍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz