Hej kochani! Chyba wiosna już do nas zawitała 🌸 za oknem piękne więc czas na mega co nieco 💞 dziś podrzucam wam szybki przepis na domową wersje Toffifee 💗. Przyznać się kto je uwielbia?! Ja nie ukrywam, iż jestem mega fanką tych czekoladek, które są tak wciagajace, że ciężko odejść od nich. Jednak niestety skład nie powala : olej palmowy na pierwszym miejscu prawie , do tego syrop glukozowy i syrop sacharozowy 👎👎 . Dość kiepsko, jeśli chodzi o kaloryczność wyszły podobnie jednakże moje możecie wcinać i nie bać się o zdrowie, które mamy jedno! (na czerwono oryginał)
Kaloryczność 1 sztuki :
7,6g = 44kcal / 8g = 42kcal
Tłuszcz: 2,6g / 2,3g
Węglowodany: 4,3g / 4,7g
Cukry: 2,4g / 3,9g
Białko: 0,8g / 0,5g
Składniki na ok 20szt
* 8 daktyli
* 50g masła orzechowego
* 1 łyżeczka oleju kokosowego
* 25g miodu
* 23g orzechów laskowych
* 30g Czekolady
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 5min
Masło orzechowe, olej kokosowy i miód rozpuszczamy razem w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia
Daktyle odsączamy z wody i blendujemy razem z masą orzechową
Gotową masę przelewamy do foremek (ja użyłam tych od oryginalnych Toffifee) foremki uzupełniamy na ok 3/4
Do środka wkładamy po jednym orzechu laskowymi i dociskamy delikatnie
Gotowe czekoladki wstawiamy do zamrażarki na ok 2h
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i na wyciągnięte pralinki robimy po małym Kleksie czekolady. Wstawiamy do zamrażarki na ok 1h
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz