Liczba wyświetleń

czwartek, 28 lutego 2019

Dounaty z piekarnika 👍

Hej w tłusty czwartek! Dziś wszyscy objadamy się pączkami 💓 sama je uwielbiam, ale dziś stworzyłam drożdżowe dounaty w zdrowszej wersji, bo z piekarnika 👍 szybkie i mega smaczne 💗


Kaloryczność jednego dounata bez polewy:

24g  =  73kcal
Tłuszcz:  2g
Węglowodany:  12,3g
Cukry:  0,6g
Białko:  3g
Błonnik:  0,8g




Składniki (u mnie wyszly 33szt):

* 500g mąki orkiszowej (może być pszenna)
* 40g świeżych drożdży
* 60g erytrolu (może być zwykły cukier)
* 180ml mleka
* 2 jajka
* 50g masła
* 1 łyżka cukru waniliowego



Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru waniliowego i 2 łyżki mąki




Mleko podgrzewamy aby było letnie i dodajemy do drożdży dokładnie mieszając. Odstawiamy na bok na ok 15min 




W rondelku lub na małej patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i jajka






Dodajemy masło oraz wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto






Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia



Ciasto wałkujemy na grubszy placek o wykrawamy kółka (ja mam foremkę do dounatów)




Dounaty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na chwilkę. Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy ok 20 min (aż się zarumienią)




Po wystygnięciu rozpuszczamy czekolady w mikrofali i maczamy nasze pączki. Zostawiamy do zastygnięcia 





I gotowe 👌 💗 pyszne drożdżowe dounaty 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz