Liczba wyświetleń

sobota, 23 lutego 2019

Ciasto Kinder Country

Hej! Lubicie te pyszne batoniki z serii Kinder?! Są mega smaczne,ale czy warto niszczyć sobie zdrowie takimi przekąskami? Raz na jakiś czas, wiadomo każdy się skusi ale na dłuższą metę takie batoniki to trucizna, ponieważ zawierają sporo cukru i olej palmowy 😱😱😱 ja dziś podrzucam wam trochę zdrowsza wersje w formie ciasta, które zrobiłam dla moich gości 💓




 
Składniki:

✓ BISZKOPT:
* 3 jajka
* 60ml kefiru
* 100g mąki (u mnie 60g orkiszowej i 40g ryżowej)
* 40g białej czekolady
* 15g orkiszu ekspandowanego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

✓ MASA:
* 250g twarogu chudego
* 400ml jogurtu naturalnego
* 150g mleczka kokosowego stałego i z 20ml części płynnej
* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100ml wody
* 40g białej czekolady
* 4 łyżeczki erytrolu
* 40g orkiszu ekspandowanego

+ Tabliczka mlecznej czekolady




✓ BISZKOPT:

Żółtka oddzielić od białek



Dodajemy kefir i proszek do pieczenia



Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy dokładnie mieszając






Dodajemy mąkę i mieszamy





Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy całość






Orkisz mielimy na drobno. (Można go od razu z ciastem wymieszać, albo jak ja na blaszce)
Wysypujemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia








I wylewamy ciasto. Pieczemy w 200 stopniach 20-25 min, zależy od piekarnika 👍 i studzimy







✓ MASA:

Twaróg blendujemy z mlekiem kokosowym




Całość przekładamy do miski. Dodajemy erytrol, czekoladę rozpuszczoną, jogurt naturalny i żelatynę. Mieszamy dokładnie (próbujcie masę jeśli będzie dla was za mało słodka to polecam więcej cukru czy dodać miodu)






Dodajemy orkisz i mieszamy







Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na ok 2-3h








✓ POLEWA:

Czekoladę mleczną rozpuszczamy z łyżeczką oleju kokosowego






Polewamy nasze ciasto i posypujemy na górę trochę orkiszu










Wstawiamy do lodówki na ok 30min. I gotowe 👌😁




2 komentarze: