Liczba wyświetleń

piątek, 13 lipca 2018

Bułki - Kajzerki

W taką pogodę na serio nie chce się ruszyć z domu, choć sklep nie daleko. Dziś wpadają kajzerki <3 pszenno - pełnoziarniste, jeszcze ciepłe są mega smaczne i chrupiące


 

Składniki na ok 8 większych bułek:
* 3 szklanki mąki (u mnie 2 mąki pszennej i 1 pełnoziarnistej)
* 3/4 szklanki letniej wody
* 6g suchych drożdży
* łyżeczka cukru
* 1,5 łyżeczki soli
* 4 łyżeczki masła miękkiego lub roztopionego
* 1 jajko

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wszystkie składniki i zarobić ciasto. Ja zrobiłam to w mikserze (ok 4 min)

 Zarobione ciasto, ugnieść w kulkę i podsypać miskę mąką


 Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5h :)

 Po 1,5h odrywać kawałki ciasta i formować kulki (zależy jakie duże bułeczki chcecie). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Naciąć i przykryć na kolejne 50min aby wyrosły.

 

Nastawić piekarnik na 225 stopni (można bułki posmarować rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka i np posypać makiem albo sezamem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 min.


Po 15 min wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy. Po 15 min wyjmujemy bułki i gotowe :)

Smaczne i chrupiące bułeczki
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz