Liczba wyświetleń

czwartek, 7 stycznia 2021

Babka pomarańczowa

 Witam, ostatnio chodziła za mną babka...a skoro jeszcze mamy sezon na pomarańcze wykorzystałam to i jest babeczka pomarańczowa <3 , bardzo aromatyczna i mega smaczna :)

 


 

Składniki na mniejszą foremkę do babki:

* 100g masła

* 3 jajka

* 100g mąki orkiszowej (może być inna)

* 30g budyniu śmietankowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* sok z połowy pomarańczy

* skórka otarta z 3 pomarańczy

* 100g cukru

* kilka kropel aromatu pomarańczowego (możecie pominąć)

 


 

1. Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem i odstawiamy do wystudzenia.



 

2. Do miski ścieramy skórkę z pomarańczy.

 


3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.


 

4. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do miski z mąką.



 5. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i mieszamy.


 

6. Roztopione masło z cukrem wlewamy do reszty i mieszamy dokładnie. Na samym końcu dodajemy aromat.



 

7. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy całość.



 

8. Masę wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 35min



 

9. Odstawiamy do wystudzenia. Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz