Liczba wyświetleń

niedziela, 20 grudnia 2020

Pralinki czekoladowo-orzechowe (F-R)

 Witam. Dziś podrzucam wam zdrową wersję pralinek wzorowanych na Ferro Roche ♥️. Idealny krem czekoladowo-orzechowe, chrupiący środek i serce pralinki czyli orzech laskowy. A całość pokryta czekoladą z orzechami 🤤😍. Obłęd 🔥🔥

Składniki na ok 5-6 szt takich średnich kulek:

* 150g suszonych daktyli

* 100g orzechów laskowych

* 1 łyżka masła orzechowego

* pół banana

* 1 łyżeczka kakao

* 1 Wafel Tortowy

* Możecie dodać kilka kropel aromatu orzecha

+ 6 kostek czekolady gorzkiej 

+ 15g orzechów laskowych (pokruszone)

 


 
 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na ok 15min.

2. Z Wafla wycinamy krążki pasujące objętościowo do naszej silikonowej foremki 



3. Do miseczki z wodą wrzucamy na chwilę nasze krążki waflowe, aby zmiękły i odciskamy nadmiar wody. Wafelki wkładamy do naszej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 110 stopni, aby je  wysuszyć.





4. Orzechy laskowe podrażamy na suchej patelni, wykładamy na ściereczkę i oczyszczamy z łupinek.


5. Wodę z daktyli wylewamy. Do blendera wrzucamy nasze daktyle, masło orzechowe, pół banana, kakao i orzechy laskowe. Całość blendujemy na gładką masę ;)



6. Nasze wysuszone "skorupki" wkładamy z powrotem do foremki. Wykładamy dość dużo naszego kremu, wciskamy do środka orzech laskowy i doduszamy drugą częścią skorupki. Gotowe wkładamy na ok 20 min do lodówki.

7. Gotowe kulki obtaczamy w pozostałej masie (możecie zamiast tego, po prostu oblać je czekoladą z orzechami, wtedy będą bardziej chrupiące)

8. Czekoladę rozpuszczamy , dodajemy pokruszone orzechy i oblewamy nasze kulki. Wkładamy je do lodówki.


9. Gotowe możemy wcinać ;)







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz