Liczba wyświetleń

wtorek, 17 września 2019

Cebularze orkiszowe

Hej! I jest już z nami jesień...nie cieszę się na nią ale cóż. Dziś podrzucam szybki przepis na bardzo smaczne cebularze. Jeśli kiedyś mieliście okazję je zjeść ze sklepu czy targu to przepis jest dla was 💓 u mnie wersja bez mąki, ale jeśli lubicie można go dodać.





Składniki (na ok 10 średnich sztuk)
* 100g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 500g mąki orkiszowej (może być pszenna)
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 jajko
* 2 łyżeczki soli
* 60g masła
* 400g cebuli




Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier,sól, 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka


Odstawiamy na ok 15min do wyrośnięcia


Cebulę kroimy na drobno (jeśli ktoś woli można ją podsmażyć)


Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka z masłem, jajko i mąkę




Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia





Z wyrośniętego ciasta odrywamy średnie kawałki , rozciągamy w dłoni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia


Łyżeczkę masła rozpuszamy i smarujemy każdy placek i posypujemy cebulą




Pieczemy w 180stopniach ok 30min 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz