Liczba wyświetleń

sobota, 20 kwietnia 2019

Wielkanocny Mazurek

Witajcie kochani! Podrzucam wam przepis na szybki mazurek w wersji odchudzonej 👍 oraz chciałabym życzyć Wam zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych 💞 odpoczywajcie i jedzcie 😍




Składniki na blaszkę 25x27:

+ CIASTO: 
* 2 jajka
* 200g płatki owsianych
* 200g mąki orkiszowej
* 150g masła
* 3 łyżki erytrolu
* 2 łyżki wody

+ KARMEL SOLONY:
* 100g daktyli
* 1 łyżka masła orzechowego
* 1 łyżka oleju kokosowego
* Szczypta soli
* 30ml mleka

+ POLEWA CZEKOLADOWA:
* 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
* 30ml mleka
* 1 łyżka kawały rozpuszczalnej u mnie marcepanowa 




Płatki owsiane blendujemy z erytrolem 




Masło rozpuszczamy w rondelku



Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy wszystko razem zagniatajac ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 1h





Większa część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy boki, które możemy ozdobić widelcem dociskając. Ja zrobiłam dwa większe mazurki na jednej blaszce. Pieczemy w 180 stopniach ok 30min







KARMEL:

Daktyle namaczamy chwilę w wodzie,odsączamy ja i blendujemy wszystko razem. Wykładamy na spód mazurków






POLEWA CZEKOLADOWA:


Czekolady z mlekiem i kawa rozpuszczamy w rondelku




Wylewamy na karmel, ozdabiamy i zostawiamy do zastygnięcia. I gotowe 🐰




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz