Liczba wyświetleń

wtorek, 30 kwietnia 2019

Szarlotka

Witam kochani! Trochę czasu mnie nie było ale musiałam załatwić pewne sprawy. Dziś podrzucam przepis na szybką i mega smaczna szarlotkę 💓 z chmurką budyniową. Ja jestem wielką fanką cynamonu więc dla mnie ciasto jest obłędne 💓







Składniki na blaszkę 30x30:

°°CIASTO KRUCHE:
* 450g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 żółtka
* 150g cukru
* 40g jogurtu greckiego
* 200g masła

°°MASA:
* 3 jabłka
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
* 60g orzechów (u mnie po 30g włoskich i laskowych)

* CHMURKA BUDYNIOWA:
* 50g cukru pudru 
* 4 białka
* 2 budynie śmietankowe




°CIASTO°

Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia


Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do reszty




Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok 30min




° MASA°

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na małe kawałki. Blendujemy na gładko



Przekładamy do garnka , dodajemy pokruszone orzechy i cukier. Prazymy chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia




°CHMURKA BUDYNIOWA°

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy powoli budynie z cukrem cały czas ubijając i olej




Ciasto dzielimy na pół. Połowę wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, rozciągając dłonią. Nakłuwamy je i wykładamy mus jabłkowy



Na mus wykładamy nasza masę budyniową. Na górę układamy resztę ciasta skubiąc go



Pieczemy w 180 stopniach ok 40min






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz