Witam kochani! Trochę czasu mnie nie było ale musiałam załatwić pewne sprawy. Dziś podrzucam przepis na szybką i mega smaczna szarlotkę 💓 z chmurką budyniową. Ja jestem wielką fanką cynamonu więc dla mnie ciasto jest obłędne 💓
Składniki na blaszkę 30x30:
°°CIASTO KRUCHE:
* 450g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 żółtka
* 150g cukru
* 40g jogurtu greckiego
* 200g masła
°°MASA:
* 3 jabłka
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
* 60g orzechów (u mnie po 30g włoskich i laskowych)
* CHMURKA BUDYNIOWA:
* 50g cukru pudru
* 4 białka
* 2 budynie śmietankowe
°CIASTO°
Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do reszty
Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok 30min
° MASA°
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na małe kawałki. Blendujemy na gładko
Przekładamy do garnka , dodajemy pokruszone orzechy i cukier. Prazymy chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia
°CHMURKA BUDYNIOWA°
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy powoli budynie z cukrem cały czas ubijając i olej
Ciasto dzielimy na pół. Połowę wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, rozciągając dłonią. Nakłuwamy je i wykładamy mus jabłkowy
Na mus wykładamy nasza masę budyniową. Na górę układamy resztę ciasta skubiąc go
Pieczemy w 180 stopniach ok 40min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz