Liczba wyświetleń

niedziela, 30 września 2018

Ciasto Raffaello

Witam, weekend mija, a ja miałam wspaniałych gości :) Odwiedzili nas moi kochani rodzice, więc powstało ciasto o smaku Rafaello, które uwielbiają ;)


Składniki:


> Biszkopt:
* 6 jaj
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szklanka mąki orkiszowej (może być inne)(ok 200g)
* 3/4 szklanki cukru (ok 250g)
* 7 łyżek mąki ziemniaczanej
* 2 krople aromatu migdałowego 

> Masa:
* 500g mascarpone
* puszka mleczka kokosowego
* 70g płatków migdałowych
* 7 łyżek wiórek kokosowych
* 7 łyżeczek cukru
* łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w wodzie (pół szklanki)
* tabliczka białej czekolady rozpuszczona z łyżeczkę oleju kokosowego


BISZKOPT:

Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy dodając cukier powoli




W misce przesiewamy mąki i dodajemy proszek do pieczenia


Łączymy wszystko dodając aromat


Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia 


Pieczemy w 150 stopniach ok 40min. Po upieczeniu formę od razu wyjmujemy i upuszczamy z wysokości kolan na ziemię (ciasto wtedy nie opadnie) Pozostawiamy do ostygnięcia



MASA:


Biszkopt przekrawamy na pół, oba blaty nasączamy płynną częścią mleczka kokosowego. Resztę wlewamy do miski i dodajemy mascarpone


W miseczce rozpuszczamy tabliczkę czekolady z łyżeczką oleju kokosowego w mikrofalówce


Dodajemy do naszej masy i mieszamy


Dodajemy wiórki kokosowe i żelatynę i mieszamy


Spód wkładamy do tortownicy z powrotem. Wlewamy trochę masy i posypujemy płatkami migdałowymi




Przykrywamy drugim blatem ciasta, które delikatnie z góry obkrawamy. Wykładamy masę (trochę zostawiamy sobie na boki ciasta) 


Górę posypujemy wiórkami kokosowymi



Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła na ok 3h. Po wyjęciu zdejmujemy obręcz tortownicy i smarujemy boki ciasta resztą masy i wstawiamy do lodówki na ok 30min


Ciasto gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz